در هفته اطلاع رسانی تغذیه سالم از تاریخ ۱۰ الی ۱۶ آذرماه، کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بهداشت و درمان صنعت نفت عنوان کرد: برای تغذیه سالم مجبور نیستید یک رژیم محدود و سخت داشته باشید بلکه نیازمند برنامه ریزی و هدف گذاری برای مصرف متنوع گروههای مختلف غذایی هستید.
به گزارش روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان، به مناسبت گرامیداشت هفته اطلاع رسانی تغذیه صحیح، مصاحبه ای با عدنان سلطان نژاد کارشناس تغذیه و رژیم درمانی این مجموعه صورت گرفت.
وی در این خصوص گفت: تغذیه سالم یعنی انتخاب غذاهای متنوع از گروههای غذایی اصلی. برای تغذیه سالم مجبور نیستید یک رژیم محدود و سخت داشته باشید بلکه نیازمند برنامه ریزی و هدف گذاری برای مصرف متنوع گروههای مختلف غذایی هستید.
ایشان در مورد تغذیه سالم اظهار داشت: شرط اصلی سالم زیستن، داشتن تغذیه صحیح است. تغذیه صحیح یعنی رعایت دو اصل تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه، تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و تنوع یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی که در هر گروه غذایی (6 گروه اصلی غذایی) یعنی لبنیات ، میوه ها، گروه نان و غلات، سبزیجات، گوشت و پروتئین ها،و روغن ها معرفی می شوند. مواد غذایی هر گروه، دارای ارزش غذایی تقریبا یکسان هستند و می توان از یکی به جای دیگری استفاده کرد.
سلطان نژاد در پاسخ به سوال چرا داشتن تغذیه سالم مهم است؟ دلایل زیر را عنوان کرد:
_غذاهای سالم تأمین کننده مواد مغذی مورد نیاز بدن است. مواد مغذی علاوه بر تأمین انرژی بدن، در حفظ عملکرد مغز، قلب و ماهیچه نیز اهمیت دارد.
_ تغذیه سالم ریسک ابتلا به بیماریها را کاهش میدهد. مثلا مصرف بیشتر میوه ها و سبزیجات ریسک ابتلا به دیابت، فشار خون بالا و برخی از انواع سرطان را کاهش میدهد، مصرف کمتر چربیهای اشباع (روغنهای جامد) ریسک افزایش کلسترول خون را کم میدهد و مصرف کافی کلسیم و ویتامین D از پوکی استخوان پیشگیری میکند.
_تغذیه سالم، در کنترل و بهبود علائم بعضی از بیماریهای مهم نیز کمک کننده است. مثلا رعایت برنامه غذایی متعادل و تغذیه سالم، در کنترل دیابت و فشار خون بالا نقش دارد.
کارشناس تغذیه بهداشت و درمان نفت در خصوص اهمیت تغذیه سالم و پایبندی به اصول تغذیه سالم ابراز کرد: در علم تغذیه به زبان ساده علت اینکه باید یک رژیم غذایی سالم داشته باشید این است که اجزای بدن ما برای کارکرد بهتر به مواد غذایی خاصی نیاز دارند. حتی بیماریهای روحی و روانی نیز گاهی به دلیل تغذیه نامناسب ایجاد میشود. حتی در بین ورزشکاران حرفهای هم مشاهده شده که علاوه بر تمرینات فیزیکی نیاز به تغذیه مناسب و منظم وجود دارد که به موفقیت آنها کمک شایانی می کند.
وی گفت: از دلایل دیگری که میتوان برای اهمیت داشتن اصول تغذیه سالم ذکر کرد، ابتلا به انواع بیماریهای قلبی عروقی دیابت فشارخون و بیماری های کبدی است که تغذیه ناسالم نقش پررنگی در ابتلای به این بیماریها دارد. گرفتگی عروق قلبی در سنین میانسالی و پیری به دلیل کلسترول بد یا چربی بد (LDL) است که به مرور زمان در رگها انباشته شده و مانع از جریان یافتن خون در رگها میشود. فراموش نکنید که کلسترول بد با رعایت یک رژیم غذایی سالم به راحتی قابل درمان است.
سلطان نژاد در خصوص هرم غذایی عنوان کرد: احتمالا هرم غذایی را دیدهاید؛ نموداری هرمی شکل که میزان غذای مورد نیاز روزانه هر فرد در آن قید شده است.
در قاعده هرم غلات، نان و ماکارونی وجود دارد که بیشترین قسمت از سبد غذایی روزانه هر فردی را تشکیل میدهند.
طبقه بعدی هرم شامل دو قسمت میوه و سبزیجات است که در رژیم غذایی سالم یک فرد پر مصرفترین مواد غذایی بعد از غلات هستند.
جایگاه سوم هرم متعلق به دو بخش گوشت و حبوبات و لبنیات است
و در نهایت در قله هرم شیرینیها و چربیها قرار دارند که کمترین سهم غذایی روزانه یک فرد سالم را شامل میشوند.
ایشان ادامه داد: بر اساس اصول تغذیه سالم، نه تنها هیچ طبقه غذایی حذف نمیشود بلکه باید از هر طبقه غذایی مفیدترین و سالمترین ماده غذایی انتخاب و مصرف شود. برای مثال از گروه غلات بهتر است آرد و نان سفید و ماکارونی به میزان کمتری به مصرف برسد و نان سبوسدار جایگزین آن شود. یا مثلا از طبقه گوشت و حبوبات، گوشت قرمز کمتر استفاده شود و در قسمت لبنیات، شیر کم چرب یا ماست کم چرب جایگزین لبنیات پر چرب شود. در بخش قله هرم که بخش کمتری را به خود اختصاص داده است سالمتر این است که مغز بادام و پسته و روغنهای طبیعی گیاهی به جای شیرینیجات و روغن حیوانی به مصرف برسد. با رعایت کردن اصول هرم غذایی میتوان رژیم غذایی سالم تری را دنبال کرد.
در پایان کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: اگرچه مدلهای مختلف رژیم غذایی دارای تفاوتهایی هستند، اما در اصل رویکرد همه یکسان بوده و هدف آنها تغذیه سالم است، پس به یاد داشته باشید که اساس همه رژیمهای غذایی این است که مایعات کافی مانند آب یا نوشیدنیهای بدون شکر مصرف کنید. به دنبال آن سبزیها و میوهها به مقدار زیاد مصرف شوند. محصولات حیوانی و همینطور غذاهای ناسالم را در حد اعتدال مصرف کنید.